Jesteśmy w stanie zorganizować, przygotować i obsłużyć niemal każdego rodzaju przyjęcie, zgodnie z Państwa oczekiwaniami. Zatrudniamy wykwalifikowaną kadrę, posiadamy wiedzę, sprzęt i doświadczenie pozwalające sprostać Państwa oczekiwaniom. Jesteśmy otwarci na propozycje, najczęściej jednak organizujemy przyjęcia w trzech podstawowych kategoriach:
Każda kategoria posiada charakterystyczne cechy i organizację obsługi:
Jest popularną, często stosowaną formą organizowania przyjęć okolicznościowych.
Cocktail party jest popularną, często stosowaną formą organizowania przyjęć okolicznościowych. Jest dość proste do przygotowania, nie wymagające specjalistycznego sprzętu gastronomicznego, stosunkowo tanie. Może być zaaranżowane jako samodzielne przyjęcie lub stanowić wstęp do obiadu czy kolacji. Najczęściej odbywa się późnym popołudniem lub wczesnym wieczorem. Serwowana jest szeroka gama przekąsek zimnych (cold canapes), gorących (hot hors d'oeuvres) oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
Przyjęcia typu cocktail party trwają 2 - 3 godziny.
Rozróżniane są dwa rodzaje serwisu w czasie przyjęć typu cocktail party:
Butler style - jest najpopularniejszą formą cocktail party. W czasie przyjęcia serwowana jest gama przekąsek zimnych i gorących. Podaje się średnio 6 - 8 przekąsek na jedną osobę w ciągu jednej godziny.Wszelkie przekąski, szczególnie gorące, są łatwe do spożycia za pomocą palców jednej ręki, gdyż w drugiej gość zazwyczaj trzyma szklankę z napojem. Potrawy są tak dobrane,by nie wymagały użycia talerza. Kelnerzy serwują napoje: long-drinki, piwo, wino, czyste alkohole oraz napoje bezalkoholowe. Przekąski zimne, gorące i napoje obnoszone są na estetycznych metalowych tacach. Pod koniec cocktail party kelnerzy podają desery w postaci małych ciasteczek cocktailowych, pralinek czekoladowych oraz szpadek z owocami.
Ma to podwójne zadanie: zmienia smak po wytrawnych przekąskach oraz daje sygnał gościom, że przyjęcie zbliża się do końca.
Buffet style - jest bardziej ekskluzywną formą cocktail party, ale jednocześnie klient zamawiający taką formę poczęstunku musi liczyć się z nieco większymi kosztami. Również serwowane są przekąski zimne, gorące i tzw. finger food,dodatkowo wzbogacone o sałatki, owoce morza, mięsa i sery. Wszystkie potrawy rozstawione są na bufetach, natomiast kelnerzy częstują gości napojami oraz zbierają brudne naczynia.
to często stosowana forma organizowania bankietów formalnych, jak i nieformalnych;
Przyjęcie bufetowe to często stosowana forma organizowania bankietów formalnych, jak i nieformalnych. Potrawy ustawione są na bogato dekorowanych bufetach, stojących w centralnym punkcie sali, bądź też ustawionych pod ścianą. Serwowane potrawy są bardzo wykwintne, pięknie garnirowane i wydawane na wysokiej klasy zastawie. Podaje się dania zimne i gorące: różnego rodzaju ryby, owoce morza, drób, mięsa, sałatki, sery, owoce, kilka rodzajów pieczywa i ciast. Oddzielnie przygotowana jest kawa i herbata, którą można również połączyć z ciastami i owocami. Napoje w całej gamie produktów serwowane są z open barów.
Przyjęcie bufetowe może odbywać się na stojąco; goście mogą też siedzieć przy kilkuosobowych stolikach, nieznacznie oddalonych od bufetu.
Obsługa takiego przyjęcia podzielona jest na kilka grup:
grupa - serwuje potrawy przy bufecie, pomaga gościom w ich wyborze,
grupa - serwuje napoje z barów, sprząta brudne naczynia i szkło,
grupa - uzupełnia sztućce i talerze na bufecie,
grupa - barmani, przygotowują napoje w barach.
Przyjęcia bufetowe trwają od 3 do 12 godzin. Są bardzo wystawne, dlatego organizatorzy muszą liczyć się z dość wysokim kosztem.
nacechowane jest swoistym formalnym charakterem i organizowane zazwyczaj przy szczególnych okazjach;
Na początku, nim goście zajmą miejsca za stołem, częstowani są aperitifem. To okazja do bliższego poznania się, wymiany poglądów lub powspominania starych dziejów. Następnie kelnerzy zbierają puste szkło, a head waiter wskazuje gościom miejsca dla nich przeznaczone.
Potrawy serwowane są kolejno: zakąska, zupa, główne danie, sałata, sery, desery. Wzbogacane są dobranymi gatunkami win, podawana jest woda niegazowana. Do deseru proponowany jest szampan; może być również podany zamiast win do wszystkich potraw. Kawę i herbatę wydaje się przy oddzielnym stole, lub na stojąco w innym pomieszczeniu. Po kawie kelnerzy proponują tzw. after dinner - różnorodne napoje alkoholowe łagodzące smak i poprawiające trawienie po obfitym obiedzie.